I veckan har vi dels gått igenom proven och resultaten på dessa. Jag är i alla fall rätt så nöjd över resultaten och jag hoppas att ni känner att ni kan vara det också.
För er som inte riktigt har nått upp till gränsen kommer jag att försöka fånga upp under typ mentorstid, men det kan också vara en ide att verkligen tänkta på dessa delar och träna lite extra inför det praktiska provet då ni får chans att praktiskt visa vad ni kan.
Efter genomgång av proven har vi pratat tillsatser i mat. Aluminiumammoniumfulfat, kaustiksulfitprocessen och neohesperidinhihydrochalcon, ni vet...?... eller bara E 503, E 150 och E 959.
Med så krångliga namn är det alltså lättare att bara benämna dessa med ett nummer. E:et står för Europa och att dessa tillsatser är godkända att använda i livsmedel i Europa. Men det är ju svårt att veta vad numren betyder, därför kan man ta hjälp av en så kallad E-nyckel. På livsmedelsverket kan man hitta en fullständig en, http://www.slv.se/upload/dokument/markning/tillsatser/E-nrny13%20webb.pdf
Jag tog också upp vanilj som ett exempel på tillsatser och smakförstärkare.
Äkta vanilj, som kommer från en blomma, vaniljorkidee, ser ut så här:
Den öppnar man och skrapar ut dom där svarta prickarna som ger vaniljsmaken.
Vanilin, den fejkade vaniljsmaken, framställs från rutten gran. Fråga mig inte hur, men tydligen så går det.
Varför gör man då detta. Jo, det är billigare så klart. Och konsumenterna, jag och ni och alla andra som handlar, går med på att köpa detta.
Sen till det viktiga. Ni har jämfört hembakade vackert gula citronmuffins, men Hägges fabriksbakade, något svampiga citronmuffins.
Ni har fått jättefina resultat och jag antar att de flesta kan hålla med om att det är godare med hembakade.
Hembakade: 0.50 kr styck, eller 15.70 kr/kg,
Köpta: 2 kr styck eller 99.75 kr/kg
Nästa vecka byter HK-köket namn till Pizzeria Casalinga, och då ska det bakas härlig pizza!

Trevlig helg!!