fredag 8 november 2013

v. 45 Tillsatser i mat.. rutten gran... mmm...mums...?!

Tillbaka efter ett härligt, men lite för kort lov. 
I veckan har vi dels gått igenom proven och resultaten på dessa. Jag är i alla fall rätt så nöjd över resultaten och jag hoppas att ni känner att ni kan vara det också. 
För er som inte riktigt har nått upp till gränsen kommer jag att försöka fånga upp under typ mentorstid, men det kan också vara en ide att verkligen tänkta på dessa delar och träna lite extra inför det praktiska provet då ni får chans att praktiskt visa vad ni kan. 

Efter genomgång av proven har vi pratat tillsatser i mat. Aluminiumammoniumfulfat, kaustiksulfitprocessen och neohesperidinhihydrochalcon, ni vet...?... eller bara E 503, E 150 och E 959. 
Med så krångliga namn är det alltså lättare att bara benämna dessa med ett nummer. E:et står för Europa och att dessa tillsatser är godkända att använda i livsmedel i Europa. Men det är ju svårt att veta vad numren betyder, därför kan man ta hjälp av en så kallad E-nyckel. På livsmedelsverket kan man hitta en fullständig en, http://www.slv.se/upload/dokument/markning/tillsatser/E-nrny13%20webb.pdf 

Jag tog också upp vanilj som ett exempel på tillsatser och smakförstärkare. 
Äkta vanilj, som kommer från en blomma, vaniljorkidee, ser ut så här: 
 
Den öppnar man och skrapar ut dom där svarta prickarna som ger vaniljsmaken. 

Vanilin, den fejkade vaniljsmaken, framställs från rutten gran. Fråga mig inte hur, men tydligen så går det. 



Varför gör man då detta. Jo, det är billigare så klart. Och konsumenterna, jag och ni och alla andra som handlar, går med på att köpa detta. 

Sen till det viktiga. Ni har jämfört hembakade vackert gula citronmuffins, men Hägges fabriksbakade, något svampiga citronmuffins. 

Ni har fått jättefina resultat och jag antar att de flesta kan hålla med om att det är godare med hembakade. 



Jämförpriset var: 

Hembakade: 0.50 kr styck, eller 15.70 kr/kg,

Köpta: 2 kr styck eller 99.75 kr/kg



Nästa vecka byter HK-köket namn till Pizzeria Casalinga, och då ska det bakas härlig pizza!

Trevlig helg!!








14 år gammal hamburgare


Jag lovade att jag skulle lägga upp klippet om den där gamla hamburgaren. 
Det är alltså en man i USA som har sparat sin Mc Donnald hamburgare i 14 år och den har varken möglat eller ruttnat. Vad det beror på kan man ju diskutera, men det finns ju en anledning till att äkta mat som vi äter ruttnar, möglar och börjar smaka dåligt när den blir gammal. Det är ju också ett fantastiskt bra skydd mod att vi faktiskt inte ska stoppa i oss sådant som vi blir sjuka av....


Se och lär...
http://www.youtube.com/watch?v=pfdg4ymCiT8
Läs och lär...
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16657680.ab



Fördjupningsuppgift: Tillsatser i mat..

Om du känner att du vill veta lite mer tillsatser i mat så rekommenderar jag att kolla in det här avsnittet från SVT:s program Här har du din mat. Det är ett typ 30 min långt avsnitt om olika tillsatser i mat. 

http://www.ur.se/Produkter/165904-Har-har-du-din-mat-Om-tillsatser