fredag 17 januari 2014

v. 3.. Proteiner, kroppens byggstenar!

Å så har det gått ytterligare en vecka av 2014, en lite kyligare sådan, men inne på Hkn har det varit full aktivitet som vanligt. 
I veckan har vi fortsatt på temat näringslära och vi har tagit oss an näringsämne nr.2. PROTEINER.

Som ni nu mera vet, hoppas jag, så är består proteiner av olika aminosyror. Aminosyrerna är 20 till antalet och 9 av dessa är så kallade essensiella, LIVSVIKTIGA. Det innebär att de är absolut nödvändiga för att vår kropp ska fungera som den ska. Det innebär också att om vi nu under en längre period inte skulle få i oss dessa 9 så kommer kroppen att säga till genom att bli sjuk av något slag. 

Det är främst därför det är så viktigt att vi äter en allsidig och varierad kost.

I övrigt har proteiner funktionen att bygga upp kroppens celler och ge energi. 

Livsmedel, mat, som innehåller mycket protein är bl.a de flesta animaliska produkterna (animaliska= från djurriket (animal=djur ni vet...))

- ägg
-kött
-fisk
-kyckling

men även vissa vegetariska livsmedel (vegetariska = från växtriket)

- bönor
- linser
- baljväxter

Vi har också haft en del bra diskussioner om fisk. 

Kolla gärna in dessa klipp om du är intresserad av att veta med om hur det ligger till med fisket i världen. Tänk på att bara köpa fisk som är godkänd av MSC. Vilka fiskar det är hittar du i din HK-bok eller här:

http://www.wwf.se/source.php/1514143/25886_FISKGUIDE_MINI_121218.pdf

Filmer:
http://videos.real.com/v/9ivs65-incredible-animation-on-overfishing

I veckan har ni lagat fiskpinnar och potatismos (eller pressad potatis) och en gräddfilssås.
Det har varit en framgång för många och jag tror att resultatet kanske blev bättre än vad många av er hade förväntat sig. 
Kom ihåg att det nästa alltid är godare när man får laga maten själv. Det blir liksom lite extra kärlek bakom och bra mat behöver lite kärlek för att bli så där extra god<3

Veckans läxa: instuderingsfrågorna om Proteiner (och kolhydrater från förra veckan om du inte gjort det). Svaren på frågorna hittar du i HK-boken s. 26
Frågorna hittar du i nästa inlägg.










Trevlig helg!!!
/Linnea



måndag 13 januari 2014

Läxa till v.3 ...Frågor till kolhydrater

För dig som har förlagt ditt papper med instuderingsfrågor kommer här frågorna till veckans läxa.
Svaren hittar du på sida 22 och 23 i HK-boken.

Kolhydrater

  1. Det finns tre sorters kolhydrater, vilka är det?
  2. Sockerarter förekommer i flera olika livsmedel, ge exempel på några olika.
  3. Vilken uppgift har stärkelse i kroppen
  4. Fiber ger ingen energi, men behövs för andra saker i kroppen, ge exempel på vad.
  5. I vilken mat hittar du mycket fibrer?

Fundera på:
  1. varför bör cirka hälften av dagens energiinnehåll komma från kolhydrater?
  2. Varför är det bättre att äta en banan och dricka ett glas mjölk, än att äta en kanelbulle och dricka läsk om man behöver snabb energi?
  3. Läs tipsen på s. 23 i HK-boken. Kan du komma på ytterligare tips på hur man kan välja bra kolhydrater?

v. 2, 2014! Nytt år, nya möjligheter... Nu kör vi näringslära...

Välkomna tillbaka efter ett (förhoppningsvis) härligt jullov. Jag hoppas att ni nu är riktigt utvilade och laddade för en ny termin, VT-14. Jag har på känn att det kommer att bli en toppentermin!

Vi har kört igång i veckan och går ut med full fart rakt in i näringslärans förtrollande värld:)

Under 5-6 veckor kommer vi att försöka avverka de 6 olika näringsämnena som finns och som all mat består av. 
- Kolhydrater
- Proteriner
- Fetter 
- Vitaminer
- Mineraler
- Vatten

I samband med varje näringsämne lagar vi förstås också något på temat. 

I veckan har det blivit spagetti och köttfärssås på temat: Kolhydrater.
Många olika smaksatta köttfärssåser har jag smakat, mer eller mindre kryddade, men alla goda på sitt sätt. 

Vad gäller att koka pasta har jag förstått att flera av er inte har gjort det förut. Träna hemma på detta. Det är något som ni kommer att ha nytta av ofta och länge i livet. 

Kom ihåg det viktiga
1. Stor kastrull och mycket vatten

2. Salta vattnet
3. KOKA UPP VATTNET (med locket på) innan du tillsätter pastan
4. Läs på förpackningen hur länge det ska koka och om du är osäker, smaka på en.
5. Häll av vattnet i durkslag och ät!!

Nästa vecka, v. 3, går vi på kroppens byggstenar, proteiner. Vi ska laga fiskpinnar med pressad potatis, alt. potatismos och en gräddfilssås som ni själva får krydda efter tycke och smak.

Återigen välkomna tillbaka!
/Linnea