I veckan har vi fortsatt på temat näringslära och vi har tagit oss an näringsämne nr.2. PROTEINER.
Som ni nu mera vet, hoppas jag, så är består proteiner av olika aminosyror. Aminosyrerna är 20 till antalet och 9 av dessa är så kallade essensiella, LIVSVIKTIGA. Det innebär att de är absolut nödvändiga för att vår kropp ska fungera som den ska. Det innebär också att om vi nu under en längre period inte skulle få i oss dessa 9 så kommer kroppen att säga till genom att bli sjuk av något slag.
Det är främst därför det är så viktigt att vi äter en allsidig och varierad kost.
I övrigt har proteiner funktionen att bygga upp kroppens celler och ge energi.
Livsmedel, mat, som innehåller mycket protein är bl.a de flesta animaliska produkterna (animaliska= från djurriket (animal=djur ni vet...))
- ägg
-kött
-fisk
-kyckling
men även vissa vegetariska livsmedel (vegetariska = från växtriket)
- bönor
- linser
- baljväxter
Vi har också haft en del bra diskussioner om fisk.
Kolla gärna in dessa klipp om du är intresserad av att veta med om hur det ligger till med fisket i världen. Tänk på att bara köpa fisk som är godkänd av MSC. Vilka fiskar det är hittar du i din HK-bok eller här:
http://www.wwf.se/source.php/1514143/25886_FISKGUIDE_MINI_121218.pdf
Filmer:
http://videos.real.com/v/9ivs65-incredible-animation-on-overfishing
I veckan har ni lagat fiskpinnar och potatismos (eller pressad potatis) och en gräddfilssås.
Det har varit en framgång för många och jag tror att resultatet kanske blev bättre än vad många av er hade förväntat sig.
Kom ihåg att det nästa alltid är godare när man får laga maten själv. Det blir liksom lite extra kärlek bakom och bra mat behöver lite kärlek för att bli så där extra god<3
Veckans läxa: instuderingsfrågorna om Proteiner (och kolhydrater från förra veckan om du inte gjort det). Svaren på frågorna hittar du i HK-boken s. 26
Frågorna hittar du i nästa inlägg.
Trevlig helg!!!
/Linnea
/Linnea