torsdag 5 februari 2015

99:or...inför ekonomiprov

Hej. 
Då var det snart dags för prov i konsumentekonomi. 
Provet är som sagt uppdelat i två delar. För godkänt krävs 27 av tot. 47 poäng på första delen samt att du svarar och motiverar på några frågor på andra delen. För högre betyg krävs mer utförliga svar på del 2. 
Till del två har du din dator till hjälp, men tänk på att det bara är ett stöd. Du måste fortfarande veta var du ska söka informationen och vad det är du ska ta reda på. 

Provtiden är 90 min och hålls i ert hemklassrum fredag 13/2. 

Hemsidor som du kan ha hjälp av under provet...



Till stöd när du ska plugga inför provet har du:
- HK-boken s. 114-126 och 131-141.
- Frågehäftet
- Ordlistorna i häftet
- Testa dig själv med ordflätorna i häftet.
- Testa dig själv på frågetestet på www.konsumentverket.se

00:0r.... Näringslära: Mineralämnen och vatten

Tjo!
Nu har vi snackat klart om våra energigivande näringsämnen och i veckan har vi gått vidare med vatten och mineralämnen. 


Vi har gått igenom några av våra vanligaste mineralämnen och dess påverkan på kroppen, eller snarare hur brist (eller överskott) av dessa påverkar kroppen. 

Några av de vi nämnde är bland annat järn, (Fe). Järnet som vi hittar främst i blodmat så som blodpudding och blodpalt, men även i kött ägg och spenat. Järnet behövs för att kroppen ska bilda röda blodkroppar (hemoglobin) och brist på järn leder därför till att blodets förmåga att syresätta kroppen försämras. Det i sin tur gör att man blir trött, blek och får nedsatt immunförsvar. Järnbrist är vanligast hos tonåringar och kvinnor. 

Ett annat är Kalcium (Ca). Kalcium är viktigt för vårt skelett och våra tänder. Utan kalcium i vår mat kan vi drabbas av bland annat benskörhet hos vuxna och barn kan växa dåligt. 

Natrium (Na) är den mineral som vi i Sverige ofta får i oss för mycket av. Den finns i salt och överintaget beror främst på att vi kan vänja kroppen vid att äta större och större mängd salt och fortsätter därför att salta maten mer och mer. Det finns också mycket "gömt" salt i den färdigmat som man kan köpa. Äter man för mycket salt under en lång period finns stor risk att vi drabbas av högt blodtryck som i sin tur kan leda till många andra sjukdomar. 


Vi har också lagat en mexikansk soppa i veckan. 
Det är en lite het, vegetarisk soppa där linser är proteinkällan. Till soppan har vi ätit brödet som vi frös in i höstas när vi bakade det. Gott med en varm soppa så här i kalla och snöiga februari!

Resultatet har i alla fall blivit toppen i alla grupper och jag tror att den har varit rätt så uppskattad.

Veckans läxa är att svara på instuderingsfrågorna i häftet om vatten och mineralämnen. Svaren hittar du på s. 27-29 i HK-boken. Har du tappat bort dina frågor finns de i ett inlägg senare.

Prov på näringslära ser i dagsläget ut att bli måndag 16/2 v. 8, på er mentorstid, i era hemklassrum. 



Trevlig helg!
/Linnea