fredag 7 november 2014

99:or... Fetaostlax och proven tillbaka...

Efter, vad som iallfall känns som, ett långt uppehåll var det dags igen. I veckan har ni tillagat en riktigt god fetaostlax med grönsakspasta till.
Bra resultat av en god, nyttig och vacker maträtt..

Sen är proven rättade och ni har fått veta era resultat. Jag är nöjd och jag hoppas att ni också är det?!

Annars spurtar nu terminen mot sitt slut och det är faktiskt inte så många veckor kvar. Det märks verkligen i HK:n som ni dessutom inte kommer att ha till våren. Slutbetyg till jul alltså..

Det som återstår är:....

v. 46. Egen planering. Ni bestämmer själva vad ni vill laga utifrån given budget och givna förutsättningar. Denna gång inriktar vi oss på miljö och mat som är bra för vår jord.

v. 47. Tillagning av er egenvalda maträtt...

v. 48. Reklarm

v. 49. Något julaktigt..

v. 50. Denna vecka är det lucia och jag vet inte hurvida båda grupper kommer att ha Hkk eller inte. Hur som lutar det mot julgodis...


Det var allt. Sen är det dags för jullov och slutbetyg i Hkk.. 

Trevlig helg!




torsdag 6 november 2014

00:or... Vad kom först, hönan eller ägget?!

veckan har har det osat gott inne i HKsalen när plättar har stekts för fulla hus. Både stora och små plättar har gräddats och det har blivit riktigt fina resultat.

Vi, eller i alla fall jag,  har också fascinerats av ägget och dess uppbyggnad och användningsområde. 

Här på bilden kan du se närmare om hur ett ägg är uppbyggt..




Det kan ju också vara bra att veta om ett ägg är nytt eller gammalt. Ett riktigt gammalt ägg är det inga problem att känna igen när man knäcker det. Dåligt ägg luktar nämligen rätt så pyton. Tänk dig den äckligaste lukten du kan tänka på och gångra den med två.


Men det finns också andra metoder att ta reda på hur gammalt ett ägg är innan det är ruttet. Man lägger det helt enkelt i en skål med vatten. Sjunker ägget till botten är det ett färskt ägg. Flyter det uppe på ytan, ja, då är det lite äldre. 




Glöm inte bort att bäst-före-datumet på ägg är satta utifrån att man förvarar ägg i rumstemperatur, vilket man sällan gör, man har äggen i kylen va?, Det innebär att äggen oftast håller sig betydligt längre än vad de är märkta. 

Vi pratade lite om stora ägg och små ägg också. Det minsta som man äter, och som är lite av en delikatess är vaktelägg. Det största är ägget från strutsen. Strutsens ägg motsvara ungefär 30-40 normala hönsägg. Tänk vilken omelett de skulle bli på ett sånt ägg!!


Ett strutsägg och ett "vanligt" hönsägg

Veckans lärdom: Var noga med att reglera spisplattans värme när du steker. För varmt och du får svarta plättar, för kallt och det tar väldigt lång tid för plättan att bli klar och den blir degig. 


Ingen läxa denna vecka


Ni har också denna vecka fått information om ett praktiskt prov som kommer att gå av stapeln v.47 för några grupper och v.48 för andra. 


Läs gärna igenom den informationen och testlaga gärna hemma det som ska lagas. 





Trevlig helg!