År 8: PROV v .7.
Läs s. 22-32
Instuderingsfrågor på näringslära:
Kolhydrater s. 22-23
1. Det finns tre sorters kolhydrater,
vilka är det?
2. Sockerarter förekommer i flera olika
livsmedel, ge exempel på några olika.
3. Vilken uppgift har stärkelse i
kroppen
4. Fiber ger ingen energi, men behövs
för andra saker i kroppen, ge exempel på vad.
5. I vilken mat hittar du mycket fibrer?
Fundera på:
1. Varför bör cirka hälften av dagens
energiinnehåll komma från kolhydrater?
2. Varför är det bättre att äta en banan
och dricka ett glas mjölk, än att äta en kanelbulle och dricka läsk om man
behöver snabb energi?
3. Läs tipsen på s. 23 i HK-boken. Kan
du komma på ytterligare tips på hur man kan välja bra kolhydrater?
Proteiner
s. 26
1. Protein har flera uppgifter i
kroppen, vilka?
2. Förklara vad en aminosyra är.
3. I vilken mat finns det aminosyror som
kroppen inte kan bilda själv?
4. Hur kan vegetarianer få i sig det
protein som kroppen behöver?
Fundera på:
1. Hur ofta äter du kött till middag?
2. Fundera på om du kan ersätta köttet i
någon av de middagarna med ärter, bönor eller linser.
3. Vilka kan fördelarna vara med att
göra det? Finns det några nackdelar?
Fetter
s.24-25
1. Många äter mer fett än de behöver,
vad som händer då?
2. Kroppen behöver dock en liten mängd
fett varje dag, vad används det fettet till?
3. Hur är fett uppbyggt?
4. Vilka fettsyror kan kroppen inte
bilda själv?
5. Hur kan du på ett enkelt sätt få i
dig dessa fettsyror?
6. Ge exempel på mat som innehåller
olika slags fettsyror?
7. Vad är kolesterol?
8. Förklara vad transfetter är för
något?
Fundera på:
1. i mycket mat finns ”osynligt fett”,
vad betyder det?
2. Vad kan du byta ut grädde och fet
creme fraich mot om du vill laga en mer fettsnål sås eller gryta?
3. Vilket matfett använder du helst när
du lagar mat och bakar, förklara varför?
Vatten
s. 27
1. Hur stor del av din kropp består av
vatten?
2. Vilka funktioner har vattnet i din
kropp?
3. Ungefär hur mycket vätska förlorar du
dagligen?
4. Hur känner du dig vid lindrig
vätskebrist?
5. Om du har varit magsjuk eller varit
på semester i ett varmt land så är det viktigt att du förutom att dricka mycket
även får i dig ett annat näringsämne, vilket?
6. Varför ska du undvika energidrycker?
7. Förklara varför det är bättre att
dricka kranvatten än köpt vatten på flaska?
Mineralämnen s. 28-29
1. Varför är det så viktigt att du som
tonåring får i dig tillräckligt med kalcium och fosfor?
2. Vilken mat innehåller mycket av dessa
mineralämnen?
3. Vad händer om du får i dig för lite
av båda dessa mineralämnen?
4. Många tonåringar lider av järnbrist,
vilka är symtomen på detta?
5. Vad ska du tänka på när du planerar
din måltid för att kunna ta upp så mycket järn som möjligt ur maten?
6. Vad är hemoglobin?
7. Varför ska du inte äta för mycket
koksalt?
8. Ge några tips på hur man kan minska
mängden natrium (salt) i maten?
9. Skriv några livsmedel som är rika på
jod.
10.
Vad
behöver kroppen fluor till?
11.
Vad
kan selenbrist leda till?
12.
Zink
behövs bland annat för immunförsvaret, i vilka livsmedel hittar du zink?
Vitaminer s. 30-31
1. I vilken mat hittar du vitamin A?
2. varför behöver kroppen vitamin D?
3. Vad behöver du äta för att få i dig
vitamin D?
4. Ge tips på hur man på ett lätt sätt
kan få tillräckligt vitamin D.
5. Varför är det enkelt att få i sig
B-gruppens vitaminer?
6. Vilka uppgifter har vitamin C i
kroppen?
7. Varför är det bra att täcka över
frukt och grönt?
Fundera på
1. Är det några vitaminer som du tror
att du får för lite av, varför tror du det? Motivera ditt svar.
2. Hur kan du tänka när du planerar och
väljer måltid för att få i dig alla de vitaminer kroppen behöver.
3. Vitamin C finns mest i frukt och
grönt. Ge tips på vad du ska tänka på när du planerar dina måltider, för att få
i dig tillräckligt mängd?
Kosttillskott s.32
Fundera på
1. I Sverige säljs det kosttillskott för
miljontals kronor om året! Många köper också olika preparat via internet från
andra länder. Vad kan orsakerna vara till att vi köper så mycket? Finns det
för-och/eller nackdelar?
2. Ge förslag på vad du kan äta,
istället för att ta en vitamintablett/mineraltablett varje morgon.
3. Det säljs mycket proteinpulver både i
Sverige och i andra länder. Vem köper det? Vad kan orsaken vara till det? Hur
kan man ersätta proteinpulver med mat? Ge förslag på måltider.
Begreppslista näringslära HKK
Protein- Behövs för att bygga muskler och för att musklerna ska
fungera. Finns i kött, fisk, ägg, kikärter, linser och bönor.
Kolhydrater- Behövs för att få energi. Finns i potatis, ris, pasta,
bröd och socker.
Fett- Behövs för att kunna ta upp vissa vitaminer, för att man inte
ska frysa, för att reparera celler och för att skydda organen. Finns i smör,
margarin, olja, fet fisk.
Vitaminer- Det finns många olika. Behövs för att immunförsvaret ska
fungera och för att kroppens funktioner ska fungera (t ex synen, huden). Finns
i frukt och grönsaker.
Mineraler- Behövs för att kroppen ska fungera (skelett, blodet).
Finns i frukt och grönsaker. Energigivare-De
näringsämnen som ger energi (fett, kolhydrater, protein).
Animaliska livsmedel- Mat från djur (ägg, mjölk, kött t ex)
Vegetabiliska livsmedel- Mat från naturen (grönsaker, havremjölk
m.m.)
Vegetarian- person som inte äter inte något kött från djur.
Vegan- Person som inte äter några animaliska produkter alls.
Aminosyror- Protein i kroppen består av 20 olika aminosyror, det är
alltså delar av proteinet. Essentiella
aminosyror- De aminosyror kroppen inte kan tillverka själv, utan måste få
via maten. Fullvärdigt protein-
Protein som innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Finns i t ex kött
eller sojabönor.
Fettlösliga vitaminer- Vitaminer som behöver fett för att kunna tas
upp av kroppen.
Vattenlösliga vitaminer- Vitaminer som behöver vatten för att kunna
tas upp av kroppen.
Tomma kalorier-Mat och dryck vi inte behöver (läsk, godis). Mycket
energi, men ingen näring. Stärkelse-
En form av kolhydrat (ger energi), finns ofta tillsammans med fiber.
Sockerarter- En form av kolhydrat, som finns i t ex mogna frukter
och i godis.
Omättat fett- En bra typ av fett som hjälper kroppen. Finns i
nötter, rapsolja, avokado.
Mättat fett- En mindre bra form av fett. Finns i mjölkprodukter och
kött.
Fiber- En form av kolhydrat som gör att tarmarna mår bra och att
man får jämnare blodsockernivåer. Finns i fullkornsprodukter och i grova
grönsaker (broccoli, morötter m.m.). Laktosintolerans-
Innebär att man saknar ett enzym för att bryta ned mjölksocker (laktos). Glutenintolerans- Innebär att man inte
kan bryta ned gluten som finns i råg, vete och korn.
Kalorier (heter egentligen kilokalorier)- Enhet för att mäta
energi, en fullvuxen man bör äta ca 2000 kcal (kilokalorier) om dagen.
Att läsa inför provet: s. 22-31