torsdag 4 februari 2016

Om du tappat bort instuderingsfrågorna till näringsläran finns de här!

År 8: PROV v .7. 
Läs s. 22-32

Instuderingsfrågor på näringslära:

Kolhydrater s. 22-23

1.     Det finns tre sorters kolhydrater, vilka är det?
2.     Sockerarter förekommer i flera olika livsmedel, ge exempel på några olika.
3.     Vilken uppgift har stärkelse i kroppen
4.     Fiber ger ingen energi, men behövs för andra saker i kroppen, ge exempel på vad.
5.     I vilken mat hittar du mycket fibrer?

Fundera på:
1.     Varför bör cirka hälften av dagens energiinnehåll komma från kolhydrater?
2.     Varför är det bättre att äta en banan och dricka ett glas mjölk, än att äta en kanelbulle och dricka läsk om man behöver snabb energi?
3.     Läs tipsen på s. 23 i HK-boken. Kan du komma på ytterligare tips på hur man kan välja bra kolhydrater?



Proteiner s. 26

1.     Protein har flera uppgifter i kroppen, vilka?
2.     Förklara vad en aminosyra är.
3.     I vilken mat finns det aminosyror som kroppen inte kan bilda själv?
4.     Hur kan vegetarianer få i sig det protein som kroppen behöver?

Fundera på:
1.     Hur ofta äter du kött till middag?
2.     Fundera på om du kan ersätta köttet i någon av de middagarna med ärter, bönor eller linser.
3.     Vilka kan fördelarna vara med att göra det? Finns det några nackdelar?

Fetter s.24-25
1.     Många äter mer fett än de behöver, vad som händer då?
2.     Kroppen behöver dock en liten mängd fett varje dag, vad används det fettet till?
3.     Hur är fett uppbyggt?
4.     Vilka fettsyror kan kroppen inte bilda själv?
5.     Hur kan du på ett enkelt sätt få i dig dessa fettsyror?
6.     Ge exempel på mat som innehåller olika slags fettsyror?
7.     Vad är kolesterol?
8.     Förklara vad transfetter är för något?

Fundera på:
1.     i mycket mat finns ”osynligt fett”, vad betyder det?
2.     Vad kan du byta ut grädde och fet creme fraich mot om du vill laga en mer fettsnål sås eller gryta?
3.     Vilket matfett använder du helst när du lagar mat och bakar, förklara varför?


Vatten s. 27

1.     Hur stor del av din kropp består av vatten?
2.     Vilka funktioner har vattnet i din kropp?
3.     Ungefär hur mycket vätska förlorar du dagligen?
4.     Hur känner du dig vid lindrig vätskebrist?
5.     Om du har varit magsjuk eller varit på semester i ett varmt land så är det viktigt att du förutom att dricka mycket även får i dig ett annat näringsämne, vilket?
6.     Varför ska du undvika energidrycker?
7.     Förklara varför det är bättre att dricka kranvatten än köpt vatten på flaska?



Mineralämnen s. 28-29

1.     Varför är det så viktigt att du som tonåring får i dig tillräckligt med kalcium och fosfor?
2.     Vilken mat innehåller mycket av dessa mineralämnen?
3.     Vad händer om du får i dig för lite av båda dessa mineralämnen?
4.     Många tonåringar lider av järnbrist, vilka är symtomen på detta?
5.     Vad ska du tänka på när du planerar din måltid för att kunna ta upp så mycket järn som möjligt ur maten?
6.     Vad är hemoglobin?
7.     Varför ska du inte äta för mycket koksalt?
8.     Ge några tips på hur man kan minska mängden natrium (salt) i maten?
9.     Skriv några livsmedel som är rika på jod.
10.                   Vad behöver kroppen fluor till?
11.                   Vad kan selenbrist leda till?
12.                   Zink behövs bland annat för immunförsvaret, i vilka livsmedel hittar du zink?

Vitaminer s. 30-31
1.     I vilken mat hittar du vitamin A?
2.     varför behöver kroppen vitamin D?
3.     Vad behöver du äta för att få i dig vitamin D?
4.     Ge tips på hur man på ett lätt sätt kan få tillräckligt vitamin D.
5.     Varför är det enkelt att få i sig B-gruppens vitaminer?
6.     Vilka uppgifter har vitamin C i kroppen?
7.     Varför är det bra att täcka över frukt och grönt?

Fundera på

1.     Är det några vitaminer som du tror att du får för lite av, varför tror du det? Motivera ditt svar.
2.     Hur kan du tänka när du planerar och väljer måltid för att få i dig alla de vitaminer kroppen behöver.
3.     Vitamin C finns mest i frukt och grönt. Ge tips på vad du ska tänka på när du planerar dina måltider, för att få i dig tillräckligt mängd?

Kosttillskott s.32
Fundera på
1.     I Sverige säljs det kosttillskott för miljontals kronor om året! Många köper också olika preparat via internet från andra länder. Vad kan orsakerna vara till att vi köper så mycket? Finns det för-och/eller nackdelar?
2.     Ge förslag på vad du kan äta, istället för att ta en vitamintablett/mineraltablett varje morgon.
3.     Det säljs mycket proteinpulver både i Sverige och i andra länder. Vem köper det? Vad kan orsaken vara till det? Hur kan man ersätta proteinpulver med mat? Ge förslag på måltider.

Begreppslista näringslära HKK
Protein- Behövs för att bygga muskler och för att musklerna ska fungera. Finns i kött, fisk, ägg, kikärter, linser och bönor.
Kolhydrater- Behövs för att få energi. Finns i potatis, ris, pasta, bröd och socker.
Fett- Behövs för att kunna ta upp vissa vitaminer, för att man inte ska frysa, för att reparera celler och för att skydda organen. Finns i smör, margarin, olja, fet fisk.
Vitaminer- Det finns många olika. Behövs för att immunförsvaret ska fungera och för att kroppens funktioner ska fungera (t ex synen, huden). Finns i frukt och grönsaker.
Mineraler- Behövs för att kroppen ska fungera (skelett, blodet). Finns i frukt och grönsaker. Energigivare-De näringsämnen som ger energi (fett, kolhydrater, protein).
Animaliska livsmedel- Mat från djur (ägg, mjölk, kött t ex)
Vegetabiliska livsmedel- Mat från naturen (grönsaker, havremjölk m.m.)
Vegetarian- person som inte äter inte något kött från djur.
Vegan- Person som inte äter några animaliska produkter alls.
Aminosyror- Protein i kroppen består av 20 olika aminosyror, det är alltså delar av proteinet. Essentiella aminosyror- De aminosyror kroppen inte kan tillverka själv, utan måste få via maten. Fullvärdigt protein- Protein som innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Finns i t ex kött eller sojabönor.
Fettlösliga vitaminer- Vitaminer som behöver fett för att kunna tas upp av kroppen.
Vattenlösliga vitaminer- Vitaminer som behöver vatten för att kunna tas upp av kroppen.
Tomma kalorier-Mat och dryck vi inte behöver (läsk, godis). Mycket energi, men ingen näring. Stärkelse- En form av kolhydrat (ger energi), finns ofta tillsammans med fiber.
Sockerarter- En form av kolhydrat, som finns i t ex mogna frukter och i godis.
Omättat fett- En bra typ av fett som hjälper kroppen. Finns i nötter, rapsolja, avokado.
Mättat fett- En mindre bra form av fett. Finns i mjölkprodukter och kött.
Fiber- En form av kolhydrat som gör att tarmarna mår bra och att man får jämnare blodsockernivåer. Finns i fullkornsprodukter och i grova grönsaker (broccoli, morötter m.m.). Laktosintolerans- Innebär att man saknar ett enzym för att bryta ned mjölksocker (laktos). Glutenintolerans- Innebär att man inte kan bryta ned gluten som finns i råg, vete och korn.
Kalorier (heter egentligen kilokalorier)- Enhet för att mäta energi, en fullvuxen man bör äta ca 2000 kcal (kilokalorier) om dagen.


Att läsa inför provet: s. 22-31

01:or. MINERALÄMNEN och soppa från Mexiko

Tjo!
Nu har vi snackat klart om våra tre energigivande näringsämnen och i veckan har vi gått vidare med vatten och mineralämnen


Vi har gått igenom några av våra vanligaste mineralämnen och dess påverkan på kroppen, eller snarare hur brist (eller överskott) av dessa påverkar kroppen. 

Några av de vi nämnde är bland annat järn, (Fe). Järnet som vi hittar främst i blodmat så som blodpudding och blodpalt, men även i kött ägg och spenat. Järnet behövs för att kroppen ska bilda röda blodkroppar (hemoglobin) och brist på järn leder därför till att blodets förmåga att syresätta kroppen försämras. Det i sin tur gör att man blir trött, blek och får nedsatt immunförsvar. Järnbrist är vanligast hos tonåringar och kvinnor. 

Ett annat är Kalcium (Ca). Kalcium är viktigt för vårt skelett och våra tänder. Utan kalcium i vår mat kan vi drabbas av bland annat benskörhet hos vuxna och barn kan växa dåligt. 

Natrium (Na) är den mineral som vi i Sverige ofta får i oss för mycket av. Den finns i salt och överintaget beror främst på att vi kan vänja kroppen vid att äta större och större mängd salt och fortsätter därför att salta maten mer och mer. Det finns också mycket "gömt" salt i den färdigmat som man kan köpa. Äter man för mycket salt under en lång period finns stor risk att vi drabbas av högt blodtryck som i sin tur kan leda till många andra sjukdomar. 


Vi har också lagat en mexikansk soppa i veckan. 
Det är en lite het, vegetarisk soppa där linser är proteinkällan. Gott med en varm soppa så här i kallaste vintern!

Resultatet har i alla fall blivit toppen i alla grupper och jag tror att den har varit uppskattad. Det har iallafall inte blivit mycket rester. 


Veckans läxa är att svara på instuderingsfrågorna i häftet om vatten och mineralämnen. Svaren hittar du på s. 27-29 i HK-boken. 

Provet på detta (våra näringsämnen) blir v. 7, alltså om två veckor. 

Nästa vecka blir det vitaminer och vi lagar falafel i pitabröd.



Trevlig helg!
/Linnea