fredag 31 januari 2014

v. 5. Mineraler i mat... Mexikansk soppa

Tjo!
Nu har vi snackat klart om våra energigivande näringsämnen och i veckan har vi gått vidare med vatten och mineralämnen. 


Vi har gått igenom några av våra vanligaste mineralämnen och dess påverkan på kroppen, eller snarare hur brist (eller överskott) av dessa påverkar kroppen. 

Några av de vi nämnde är bland annat järn, (Fe). Järnet som vi hittar främst i blodmat så som blodpudding och blodpalt, men även i kött ägg och spenat. Järnet behövs för att kroppen ska bilda röda blodkroppar (hemoglobin) och brist på järn leder därför till att blodets förmåga att syresätta kroppen försämras. Det i sin tur gör att man blir trött, blek och får nedsatt immunförsvar. Järnbrist är vanligast hos tonåringar och kvinnor. 

Ett annat är Kalcium (Ca). Kalcium är viktigt för vårt skelett och våra tänder. Utan kalcium i vår mat kan vi drabbas av bland annat benskörhet hos vuxna och barn kan växa dåligt. 

Natrium (Na) är den mineral som vi i Sverige ofta får i oss för mycket av. Den finns i salt och överintaget beror främst på att vi kan vänja kroppen vid att äta större och större mängd salt och fortsätter därför att salta maten mer och mer. Det finns också mycket "gömt" salt i den färdigmat som man kan köpa. Äter man för mycket salt under en lång period finns stor risk att vi drabbas av högt blodtryck som i sin tur kan leda till många andra sjukdomar. 


Vi har också lagat en mexikansk soppa i veckan. 
Det är en lite het, vegetarisk soppa där linser är proteinkällan. Till soppan har vi ätit brödet som vi frös in i höstas när vi bakade det. Gott med en varm soppa så här i kallaste januari!

Resultatet har i alla fall blivit toppen i alla grupper och jag tror att den har varit uppskattad. Det har iallafall inte blivit mycket rester. 


Veckans läxa är att svara på instuderingsfrågorna i häftet om vatten och mineralämnen. Svaren hittar du på s. 27-29 i HK-boken. Har du tappat bort dina frågor finns de i ett inlägg senare.

Trevlig helg!
/Linnea 






Läxa till v. 6. Frågor till vatten och mineraler...

För dig som inte har papperet med frågorna på känd plats
kommer här frågorna till avsnittet om vatten och mineraler. 
Svaren hittar du på s. 21-29 i HK-boken.

Vatten

  1. Hur stor del av din kropp består av vatten?
  2. Vilka funktioner har vattnet i din kropp?
  3. Ungefär hur mycket vätska förlorar du dagligen?
  4. Hur känner du dig vid lindrig vätskebrist?
  5. Om du har varit magsjuk eller varit på semester i ett varmt land så är det viktigt att du förutom att dricka mycket även får i dig ett annat näringsämne, vilket?
  6. Varför ska du undvika energidrycker?
  7. Förklara varför det är bättre att dricka kranvatten än köpt vatten på flaska?


Mineralämnen


  1. varför är det så viktigt att du som tonåring får i dig tillräckligt med kalcium och fosfor?
  2. Vilken mat innehåller mycket av dessa mineralämnen?
  3. Vad händer om du får i dig för lite av båda dessa mineralämnen?
  4. Många tonåringar lider av järnbrist, vilka är symtomen på detta?
  5. Vad ska du tänka på när du planerar din måltid för att kunna ta upp så mycket järn som möjligt ur maten?
  6. Vad är hemoglobin?
  7. Varför ska du inte äta för mycket koksalt?
  8. Ge några tips på hur man kan minska mängden natrium (salt) i maten?
  9. Skriv några livsmedel som är rika på jod.
  10. Vad behöver kroppen fluor till?
  11. Vad kan selenbrist leda till?
  12. Zink behövs bland annat för immunförsvaret, i vilka livsmedel hittar du zink?