fredag 28 mars 2014

v. 13 På kulinarisk resa ut i välden

I veckan har vi även på HKn påbörjat projekt: Backpacker. Ni har tillsammans med er resekompis valt ett land som ni besöker under er resa och utifrån det landets matkultur valt en maträtt som ni sen ska laga nästa lektion. 

Utan att säga för mycket så kommer det att bli en internationell matexplotion på HKn nästa lektion med mat från världens alla hörn och kanter. Det ska bli jätteroligt!

Om ni är osäkra på hur ni ska lägga upp det och vad det är ni ska tänka på, vad som bedöms och vilket syfte uppgiften har kan ni kolla in den här länken.

Uppgiften hittar ni ju annars på  Backpackerbloggen . 

Frågorna ni ska svara på och förbereda är att ni ska ta reda på fakta om en ingrediens i valt land och något om en mattradition i landet. 

Uppgift om ingrediens:
Ta reda på fakta kring ingrediensen; till exempel hur den växer, hur den produceras och transporteras. Undersök exempelvis om det går att byta ut den mot någon annan likvärdig ingrediens samt dess pris, eventuell miljömärkning och så vidare. 

Uppgift om mattradition:
Hitta en mattradition i ditt valda land och skriv ihop kort om vad den går ut på. Det kan vara allt ifrån att man i japan äter med pinnar, varför gör man det och hur länge har man gjort det. Finns det fler länder som äter med pinnar osv...
Eller en vald högtid som har specifik mat, exempelvis motsvarande midsommar i Sverige som har traditionell mat som ofta serveras..