torsdag 11 februari 2016

01:or. Exempelsvar med olika betygssteg Näringslära

Elevexempelfråga och svar på Näringsläraprov.

Fråga:

Här ser du två näringsdeklarationer på två olika varianter av färdigmat. Vilken maträtt är det bättre alternativet utifrån ett hälsoperspektiv. Motivera dina svar väl.

Maträtt 1.

Felix ost och skinkpaj.

Näringsvärden
per 100g (100 g)
Energi
1213 kJ
290 kcal
Protein
11 g
Kolhydrater
17 g
Socker
2,4 g
Fett
20 g
Mätttat fett
9,5 g
Fiber
2,1 g
Natrium
400 mg


Det finns 290 kalorier i en portion av Felix Ost och Skinkpaj.
Kalorifördelning: 62% fett, 23% kolh., 15% prot.


Maträtt 2.
Coop ost- och broccolipaj.

Näringsvärden
per 100g (100 g)
Energi
962 kJ
230 kcal
Protein
9 g
Kolhydrater
18 g
Socker
1,5 g
Fett
13 g
Mätttat fett
4 g
Fiber
4,0g
Natrium
0,3 mg


Det finns 230 kalorier i en portion av Coop Ost & Broccolipaj.
Kalorifördelning: 52% fett, 32% kolh., 16% prot.



Elevexempel för betyg E

Jag väljer paj nr. 2, Felix broccolipaj därför att:

För det första så tror jag att den är godare och broccoli är bra för kroppen. Paj nr 2 har också bättre näring, mindre socker och lite mindre fett. Man ska inte äta för mycket fett då kan man bland annat bli tjock och få andra sjukdomar i och med det. Denna paj har också mer fiber. Det är också bra men jag minns inte varför.



Elevexempel för betyg C

Jag väljer paj nr. 2, coops ost- och broccolipaj därför att:

Detta ät bättre med paj nr. 2:
  • Den innehåller färre kalorier. Det är bra för hälsan att hålla nere på kalorierna. Som tjej bör man äta 2300 kcal per dag och därför bör man hålla dessa nere. Om man ätar för mycket energi (kalorier) under en lång tid så påverkas kroppen negativt.
  • Den innehåller mindre fett men framför allt mindre mättat fett som inte är bra för kroppen.
  • Den innehåller mer fibrer. Fibrer är bra för kroppen därför att man håller sig mätt längre (som i sin tur bidrar till att man inte småäter lika mycket). Fibrerna är också bra för magen. Det gör att magen får jobba mer och blodsockret håller sig på en jämn niva. Vilket ju är bra.
  • En sak är bättre med paj nr. 1. Den innehåller mer protein. Protein är bra för att kroppen ska bygga upp sina celler bland annat och för att man ska bygga muskler.
I slutändan vill jag säga att det hade varit bättre att inte köpa en maträtt utan att laga den hemma istället. Då vet man mer exakt vad som finns i och man slipper riskera att äta kött från ex häst även om det står ko.


Elevexempel för betyg A

jag väljer paj nr 2 därför att.

Paj nr 2 innehåller för det första mer kcal. Kcal är en enhet som mäter energimängden i det vi äter. Olika människor behöver olika mycket energi. Om man tex tränar mycket eller om man är en ung kille så behöver man mer än en gammal tant. Som tjej och 15 år bör man äta 2300 kcal per dag.

Paj nr två innehåller också mindre fett. Fett i viss mängd är bra för kroppen därför att det gör att vi lättare kan hålla värmen och det smörjer våra inre organ men för mycket fett är inte bra och det är förmodligen så att energimängden är mindre just för att det är mindre fett eftersom att fett innehåller så mycket energi. Det är också bra att det är mindre mättat fett i denna paj. Det mättade fettet (finns i mjölk och ost och smör bland annat) ska vi helst undvika så mycket som möjligt eftersom att det inte är så bra för kroppen. Istället bör vi äta omättat och fleromättade fetter (typ i fisk och nötter).

Paj nr 1 och 2 två innehåller ungefär lika mycket kolhydrater. Kolhydrater är bra för det ger oss energi, men om det är högre fiberhalt (paj 2) så är det bättre. Mycket fibrer /fullkorn gör att matsmältningen går lite långsammare för att tarmarna får jobba längre. Det i sin tur leder till att blodsockret inte går upp lika mycket och vi håller oss mätta längre. Fibrer är också bra för tänderna.
Paj två innehåller mindre socker. Socker bör man undvika helt om möjligt.

Paj två innehåller mindre natrium, salt. Det är också bra för att vi tenderar att få i oss för mycket salt nu för tiden och det är inte bra för kroppen.

Oavsett paj så är det inte särskilt bra att köpa färdig mat över huvud taget. Om man skulle laga pajen själv skulle den garanterat bli både billigare och godare, och dessutom vet man precis vad man han stoppat i. Det är också bättre för miljön för att man kan kompostera sånt som blir skräp.
Det som är bra kanske med att köpa en paj är att det går fortare, men kan man istället då göra en stor sats när man lika gör och stoppa den i frysen går det ju också snabbt att värma upp.


-01:or. Sista näringsämnet: VITAMINER! och Falafel i Pita

Tjoho!
I veckan har det varit fullt upp på HKn och var enda minut har utnyttjats. 

Först har vi avverkat det sista näringsämnet av 6 stycken nämligen vitaminer

Vitaminerna, sex till antalet delas in i två grupper. Fettlösliga och vattenlösliga. Det innebär precis som det låter att de fettlösliga löser upp sig i fettet som vi har i kroppen och de vattenlösliga i vattnet i kroppen. Det i sin tur innebär ju också att de vattenlösliga vitaminerna som vi får i överflöd kissar vi också ut. De fettlösliga däremot stannar kvar i våra fettvävnader. 

Vitaminerna som finns är:

B        Vattenlöslig (B-vitaminer finns i 8 olika varianter, alla är vattenlösliga)
C        Vattenlöslig

A        Fettlöslig
       Fettlöslig

E         Fettlöslig
K        Fettlöslig

I HK-boken s.30-31 hittar ni mer utförligt om vad varje vitamin har för uppgift i kroppen, hur brist yttrar sig och i vilka livsmedel som är rika på olika vitaminer. 

Det som är viktigt att komma ihåg här uppe i norraste norrland är att vi får i oss tillräckligt av D-vitaminen.
Varför?, Jo, för att den främst bildas i huden via solljus och som vi blir ständigt påminda om så här års så är solljus något av en bristvara just här och nu. 
Förutom från solen finns dock D-vitamin i bland annat fet fisk, kött, ägg och mjölk. Vad gör då lite D-vitaminbrist? Jo, vi riskerar att drabbas av benskörhet som gamla och det är mindre trevligt kan jag gissa.

Efter kort genomgång av vitaminer har vi haft fullt upp med att göra en utsökt kryddig maträtt från mellanöstern, nämligen falafel i pitabröd med gräddfilsås. 

Pitabröd är ju lite knepigt att göra men de flesta grupper har fått fina bröd som lyfter sig i ugnen och blir delbara när de är klara. Om det här är något som ni ska testa hemma, glöm då inte bort att bara kavla på ena sidan och sen vända dem när ni lägger brödet på plåten. 5-7 min i en riktigt het ugn, (275grader) och saken är biff... om ni inte har lyckats döda jästen innan förstås....:)

Vad ni har tyckt om falafeln har varit lite olika men jag tror att några av er blev positivt överraskade.. eller?
Jag tycker då i alla fall att de flesta av er har fått fina resultat men trots det kan ju inte alla gilla allt, men nu har ni i alla fall smakat...

Nästa vecka: Prov. Vi håller till i era hemklassrum.


/Linnea 

tisdag 9 februari 2016

00:or.. Konsumentekonomi lektion 2 år 9

TJO!
Andra lektionen i konsumentkunskap är avklarad. Har du missat eller inte hunnit med bör du jobba en del hemma till nästa vecka. Ju längre du sparar det ju jobbigare blir det innan provet. Dessutom kommer du att ha svårare att hänga med på nästa lektion..

Jag vill uppmana alla att lägga ner lite tid på det här.. Det kommer att bli en viktig del i bedömning till slutbetyg och för er som gärna vill höja eller som ligger på gränsen mellan två betygssteg kan detta vara avgörande. 

Tänk på att det finns flera sätt att visa att man besitter kunskaperna. Dels så kan man ju så klart skriva Kick ass på provet.. men man kan också vara aktiv på lektionerna, delta i diskussioner, fråga sånt som man inte vet och svara på frågor som man kan.. 

Provet går av stapeln på fredag v. 8.  

Läxa till nästa vecka: Läsläxa s.126-141 i HK-boken...

Trevlig helg!

/Linnea