För er som är osäkra på vad ni ska läsa på kommer här en liten sammanfattning.
- Varför ska man äta regelbundet?
- Varför är det viktigt med en bra frukost och hur påverkar den vår kropp, ork och resten av dagen?
- Vad innebär tallriksmodellen och hur kan den se ut? Hur påverkar den vår kropp och hur kan man förändra den beroende på hur vi lever?
- Kostcirkelns olika delar och hur vi ska tänka kring den.
S.16-20. Individuella behov av energi. Vad är det som påverkar hur mycket energi våra kroppar behöver.
I vilken enhet mäter man energi och hur mycket energi ska en genomsnittlig 14 -årig kille/tjej äta varje dag.
Ni ska känna igen våra vanligaste rotfrukter, titta in s. 61 i HK-boken.
Vi har också bakat med bakpulver (scones) och bakat med jäst. Jag vill att ni vet skillnaden på detta och vad som är viktigt att tänka på när man bakar med jäst för att inte jästen ska dö (=platta bröd/bullar)
Titta in s. 164-165 och 272 i HK-boken. Ni har också fått en stencil i läxa som är bra att kolla igenom.
Nu senast pratade vi lite hygien och livsmedelsförvaring. Detta hittar ni på s. 143-148 i HK-boken.
- Du bör känna till när bakterierna växter som allra bäst (i vilken temperatur) och några tips hur man kan undvika sprida smitta i köket.
- Du bör veta vad KORSKONTAMINERING innebär.
- Du bör också känna till var etylengas kommer ifrån och hur den påverkar te.x gurka och vad man förvarar olika livsmedel (sval, kyl eller rumstemperatur)
- Jag vill också att ni ska veta att man inte använder vatten för att släcka oljan/margarinet om det börjat brinna i en stekpanna/wok utan att man då måste kväva elden.
Alltså, läs på följnade sidor i HK-boken:
s. 7-12 (Frukost, tallriksmodellen, kostcirkeln osv.)
s. 16-20 ( individuella behov och träning)s. 61 (bilden av rotfrukterna)
s. 143-148 (hygien och livsmedelsförvaring)
s. 164-165 (baka med jäst och bakpulver)
s. 272 (baka med jäst)
+ häftet med frågor som vi har jobbat med under nästan varje lektion.
Om ni har några frågor eller funderingar, tveka inte på att höra av dig!
LYCKA TILL!!
/Linnea
Ni ska känna igen våra vanligaste rotfrukter, titta in s. 61 i HK-boken.
Vi har också bakat med bakpulver (scones) och bakat med jäst. Jag vill att ni vet skillnaden på detta och vad som är viktigt att tänka på när man bakar med jäst för att inte jästen ska dö (=platta bröd/bullar)
Titta in s. 164-165 och 272 i HK-boken. Ni har också fått en stencil i läxa som är bra att kolla igenom.
Nu senast pratade vi lite hygien och livsmedelsförvaring. Detta hittar ni på s. 143-148 i HK-boken.
- Du bör känna till när bakterierna växter som allra bäst (i vilken temperatur) och några tips hur man kan undvika sprida smitta i köket.
- Du bör veta vad KORSKONTAMINERING innebär.
- Du bör också känna till var etylengas kommer ifrån och hur den påverkar te.x gurka och vad man förvarar olika livsmedel (sval, kyl eller rumstemperatur)
- Jag vill också att ni ska veta att man inte använder vatten för att släcka oljan/margarinet om det börjat brinna i en stekpanna/wok utan att man då måste kväva elden.
Alltså, läs på följnade sidor i HK-boken:
s. 7-12 (Frukost, tallriksmodellen, kostcirkeln osv.)
s. 16-20 ( individuella behov och träning)s. 61 (bilden av rotfrukterna)
s. 143-148 (hygien och livsmedelsförvaring)
s. 164-165 (baka med jäst och bakpulver)
s. 272 (baka med jäst)
+ häftet med frågor som vi har jobbat med under nästan varje lektion.
Om ni har några frågor eller funderingar, tveka inte på att höra av dig!
LYCKA TILL!!
/Linnea