Här bloggar vi om vad som händer på HKk:n på Högalidkolan i Kiruna. Vid tangenterna sitter jag, Linnea, som är undervisande lärare, och även ibland en gästskrivare i form av eleverna. Trevlig läsning!
fredag 20 september 2013
Mobildagis för mobiler som behöver vila en stund..
I Veckan har ett mobildagis installerats i HKn. Här kan elevernas mobiler få vila en stund för att ägarna ska kunna lägga all sin fokus på att lära sig viktiga saker istället för att lära sig skriva SMS så fort som möjligt eller att skjuta ner så många arga grisar som möjligt.
V. 38. Varför ska man egentligen äta frukost?!
V.38 är till ända och eleverna (och lärarna) får ta en efterlängtad helg!
Veckan har varit fylld av spännande upptåg och på HKn har vi berört ämnet frukost och varför man egentligen ska äta på morgonen.
Vi har också kikat lite på bakkonstens kemi och vad bakpulver har för påverkan på bakverk och bröd.
Hur påverkas bakpulver olika i varm och kall vätska?
Praktiskt har vi.. eller ja, snarare ni, gjort fantastiskt goda och vackra havrescones och till det en hallon- och/eller jordgubbesmoothie. Uppskattat tror jag och det har blivit jättefina resultat!
Livets läxa denna vecka: lek inte med mjölet.. Det blir så mycket att sopa.. Och det fastnar lätt på kläderna.
Till nästa vecka, då vi för övrigt ska laga en fantastisk god lunch, har ni (som inte gjort klart på lektionen) i läxa att göra klart stencilen om köksredskap och vad de kan tänkas kosta.
onsdag 18 september 2013
v. 37. Kostcirkelsmörgåstävling i år 8
Vad är bra mat och vad ska man äta för att må bra. Svaren är lika många som det finns dieter där ute i världen. Ska det vara LCHF, dvs. mycket proteiner och feta produkter, ös på med såsen bara, eller ska det vara lightprodukter, fettsnålt och mest bara sallad som enligt viktväktarna. Inte så lätt att veta kanske. Rekommendationerna från livsmedelsverket är dock fortfarande att barn och unga bör äta enligt tallriksmodellen och kostcirkeln. Därför har vi i veckan börjat med att gå igenom kostcirkeln.
Man bör sträva efter att under varje måltid få i sig någonting från varje "tårtbit" av kostcirkeln. Lyckas man inte med det, bör det åtminstone finnas med lite av varje under en hel dags matintag.
Arbetet med kostcirkeln/matcirkeln under v. 37 resulterade i en uppläggningstävling där eleverna fick göra en smörgås där alla delar av kostcirkeln på något sätt skulle finnas med. Underbart vackra, och mindre vackra kreationer blev resultatet. Varje grupp fick rösta fram en vinnare och de presenteras här nedan.
Man bör sträva efter att under varje måltid få i sig någonting från varje "tårtbit" av kostcirkeln. Lyckas man inte med det, bör det åtminstone finnas med lite av varje under en hel dags matintag.
Arbetet med kostcirkeln/matcirkeln under v. 37 resulterade i en uppläggningstävling där eleverna fick göra en smörgås där alla delar av kostcirkeln på något sätt skulle finnas med. Underbart vackra, och mindre vackra kreationer blev resultatet. Varje grupp fick rösta fram en vinnare och de presenteras här nedan.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)