fredag 24 januari 2014

v. 5. I veckan FETT.... och egenskaperna är testade genom muffinsprovning!

Tjo och tjim!
I veckan har vi fortsatt arbete med näringslära och turen har kommit till vår tid kanske mest omdiskuterade näringsämne, nämligen fettet. 

Fett. Bra eller dåligt? Alla har åsikter om detta, men i veckan har vi pratat om att det både är bra och dåligt. Bra, dels för att det finns organ och funktioner i kroppen som skulle sluta fungera om vi inte stoppade i oss fett och att mycket mat kräver fett för att smaka så gott som det gör, men också dåligt då fettet ofta överkonsumeras och orsakar övervikt och fetma som i sin tur ligger bakom flera sjukdomar. 

Men också bra och dåligt i det syfte att det finns bättre och sämre fett. 

Det mättade fettet som vi hittar främst i animaliska produkter så som smör, grädde, ost men också pommes och majonäs är det fett som vi skulle kunna äta lite mindre av. Den typ av fett är inte så bra för kroppen. 


Vi skulle klara oss bra på att bara äta det omättade fettet (enkelomättat och fleromättat). Det omättade fettet hittar vi i bland annat fet fisk (där finns de essensiella (LIVSVIKTIGA) fettsyrorna omega 3 och omega 6), nötter, vegetabiliska oljor, avokado och olika typer av frön. 




För att testa de olika fetternas egenskaper har vi i veckan haft nått så trevligt som muffinsprovning. 
Fyra satser muffins har bakats utifrån samma recept. Varje grupp har dock bytt ut fettet mot följande:
1. Smör
2. Margarin
3. Rapsolja
4. Vatten

Vi har sedan haft en liten provning där ni elever har fått tycka till om utseende, smak och konsistens. 

Här är hur några av er kommenterat de olika muffinsarna:

1. Smör: "mumma", "kraftig smak", knaprig yta" "fula", "9,5 av 10 poäng", "platta", "saftiga" "normalt utseende"
2. Margarin: "rätt så bra", "lite bränd", "ok", "blä, smakade konstigt", "väldigt mjuk"
3. Olja:"Ser ok ut", "Leonardo Da Vinci hade varit avundsjuk", "så där", "gyllenbruna", "brun", "hård och knaprig"
4. Vatten: "cool", "fluffig inne", "knaprig", "smaklös", "vackra", "klen smak", 

Vi har också haft en röstning om vilken som hade bäst respektive sämst smak och klar vinnare i alla grupper var den bakad med smör. Sämst, utan nästan någon konkurrens vad den bakad på vatten.

Mellan margarin och olja vad det dock liten skillnad och jag tror inte att man i ett blindtest skulle ha svårt skilja dem åt. 

Hur som helst har vi haft bra diskussioner i veckan och det har varit roligt att experimentera lite. 

Veckans lärdom: Var försiktiga när ni tar ut något muffinsarna ur  så att de inte åker i golvet (dock kan man tydligen åberopa 30-sekunders regeln (enligt Taavo) och äta dem ändå:). 

Veckans läxa: Uppgifterna om Fetter (och om kolhydrater proteiner om du inte gjort dessa). Frågorna finns i ett senare inlägg här på bloggen om du tappat bort pappret. 

Nästa vecka: Vi jobbar vidare med näringslära och turen har kommit till mineraler. Vi ska också göra en härligt god och värmande mexikansk soppa och plocka fram brödet som vi gjorde i höstas och äta det till. 

Trevlig helg och frys inte ihjäl på snöfestivalen!!
/Linnea




Muffins gjorda på vatten...
Muffins gjorda på smör...
Muffins gjorda på olja...
Muffins gjorda på margarin...







Läxa till v. 4...frågor till proteiner

För dig som har förlagt ditt papper till denna vecka kommer här frågorna som du ska ha svarat på till nästa lektion. Svaren hittar du på s.26 i HK-boken!


Proteiner
  1. Protein har flera uppgifter i kroppen, vilka?
  2. Förklara vad en aminosyra är.
  3. I vilken mat finns det aminosyrer som kroppen inte kan bilda själv?
  4. Hur kan vegetarianer få i sig det protein som kroppen behöver?

Fundera på:

  1. Hur ofta äter du kött till middag?
  2. Fundera på om du kan ersätta köttet i någon av de middagarna med ärter, bönor eller linser.
  3. Vilka kan fördelarna vara med att göra det? Finns det några nackdelar?

torsdag 23 januari 2014

läxa till v.5... frågor till fetter

Jaha, då skulle jag tro att kanske ännu fler har under denna vecka tappat bort eller förmodligen slarvat bort frågepapperet till denna vecka. Därför lägger jag ut även frågorna på området fett som du ska ha svarat på till nästa vecka. 


Fetter
  1. Många äter mer fett än de behöver, vad som händer då?
  2. Kroppen behöver dock en liten mängd fett varje dag, vad används det fettet till?
  3. Hur är fett uppbyggt?
  4. Vilka fettsyror kan kroppen inte bilda själv?
  5. Hur kan du på ett enkelt sätt få i dig dessa fettsyror?
  6. Ge exempel på mat som innehåller olika slags fettsyror?
  7. Vad är kolesterol?
  8. Förklara vad transfetter är för något?

Fundera på:
  1. I mycket mat finns ”osynligt fett”, vad betyder det?
  2. Vad kan du byta ut grädde och fet creme fraich mot om du vill laga en mer fettsnål sås eller gryta?
  3. Vilket matfett använder du helst när du lagar mat och bakar, förklara varför?