torsdag 12 november 2015

-01:or Vad kom först, ägget eller hönan??


Tjing!
veckan har har det osat gott inne i HKsalen när plättar har stekts för fulla hus. Både stora och små plättar har gräddats och det har blivit riktigt fina resultat.

Vi, eller i alla fall jag,  har också fascinerats av ägget och dess uppbyggnad och användningsområde. 

Här på bilden kan du se närmare om hur ett ägg är uppbyggt..



Det kan ju också vara bra att veta om ett ägg är nytt eller gammalt. Ett riktigt gammalt ägg är det inga problem att känna igen när man knäcker det. Dåligt ägg luktar nämligen rätt så pyton. Tänk dig den äckligaste lukten du kan tänka på och gångra den med två.

Men det finns också andra metoder att ta reda på hur gammalt ett ägg är innan det är ruttet. Man lägger det helt enkelt i en skål med vatten. Sjunker ägget till botten är det ett färskt ägg. Flyter det uppe på ytan, ja, då är det lite äldre. 




Glöm inte bort att bäst-före-datumet på ägg är satta utifrån att man förvarar ägg i rumstemperatur, vilket man sällan gör, man har äggen i kylen va?, Det innebär att äggen oftast håller sig betydligt längre än vad de är märkta. 


Vi pratade lite om stora ägg och små ägg också. Det minsta som man äter, och som är lite av en delikatess är vaktelägg. Det största är ägget från strutsen. Strutsens ägg motsvara ungefär 30-40 normala hönsägg. Tänk vilken omelett de skulle bli på ett sånt ägg!!




Ett strutsägg och ett "vanligt" hönsägg

Veckans lärdom: Var noga med att reglera spisplattans värme när du steker. För varmt och du får svarta plättar, för kallt och det tar väldigt lång tid för plättan att bli klar och den blir degig. 


Ingen läxa denna vecka


Men ni har fått information om att det v. 48, om två veckor blir ett praktiskt prov i HK. Mer information om detta får ni nästa vecka, då HKn förvandlas till en pizzeria:)

Trevlig helg!
/Linnea