fredag 18 oktober 2013

v.42 Vad kom först.. hönan eller ägget?!

veckan har har det osat gott inne i HKsalen när plättar har stekts för fulla hus. Både stora och små plättar har gräddats och det har blivit riktigt fina resultat.

Vi, eller i alla fall jag,  har också fascinerats av ägget och dess uppbyggnad och användningsområde. 

Kika på bilden här om du har glömt bort eller vill veta lite mer om hur ägget är uppbyggt...




Det kan ju också vara bra att veta om ett ägg är nytt eller gammalt. Ett riktigt gammalt ägg är det inga problem att känna igen när man knäcker det. Dåligt ägg luktar nämligen rätt så pyton. Tänk dig den äckligaste lukten du kan tänka på och gångra den med två.


Men det finns också andra metoder att ta reda på hur gammalt ett ägg är innan det är ruttet. Man lägger det helt enkelt i en skål med vatten. Sjunker ägget till botten är det ett färskt ägg. Flyter det uppe på ytan, ja, då är det lite äldre. 



Glöm inte bort att bäst-före-datumet på ägg är satta utifrån att man förvarar ägg i rumstemperatur, vilket man sällan gör, man har äggen i kylen va?, Det innebär att äggen oftast håller sig betydligt längre än vad de är märkta. 



Vi pratade lite om stora ägg och små ägg också. Det minsta som man äter, och som är lite av en delikatess är vaktelägg. Det största är ägget från strutsen. Strutsens ägg motsvara ungefär 30-40 normala hönsägg. Tänk vilken omelett de skulle bli på ett sånt ägg!!


Ett strutsägg

Veckans lärdom: Var noga med att reglera spisplattans värme när du steker. För varmt och du får svarta plättar, för kallt och det tar väldigt lång tid för plättan att bli klar och den blir degig. 


Ingen läxa denna vecka utan ni tränar inför provet nästa vecka torsdag och fredag. 


Titta gärna in i tidigare inlägg "inför provet v.43" om vad ni ska kunna inför provet och hör av er om ni har funderingar eller frågor. Jag svara gärna!

Trevlig helg!














måndag 14 oktober 2013

Inför provet v. 43...



Ok, v. 43 är det dags för ett litet teoretiskt prov på HKn. Provet kommer att innefatta lite av det som vi har gått igenom under lektionerna och det som ni har haft i läxa fram tills nu.


För er som är osäkra på vad ni ska läsa på kommer här en liten sammanfattning. 
Det första som vi gick igenom var Dagens måltider s.7-12 i HKboken. 
- Varför ska man äta regelbundet? 
- Varför är det viktigt med en bra frukost och hur påverkar den vår kropp, ork och resten av dagen?
- Vad innebär tallriksmodellen och hur kan den se ut? Hur påverkar den vår kropp och hur kan man förändra den beroende på hur vi lever?
- Kostcirkelns olika delar och hur vi ska tänka kring den.

Ni ska känna igen våra vanligaste rotfrukter, titta in s. 61 i HK-boken.

Vi har också bakat med bakpulver (scones) och bakat med jäst. Jag vill att ni vet skillnaden på detta och vad som är viktigt att tänka på när man bakar med jäst för att inte jästen ska dö (=platta bröd/bullar) 
Titta in s. 164-165 och 272 i HK-boken. Ni har också fått en stencil i läxa som är bra att kolla igenom.

Nu senast pratade vi lite hygien och livsmedelsförvaring. Detta hittar ni på s. 143-148 i HK-boken. 
- Du bör känna till när bakterierna växter som allra bäst (i vilken temperatur) och några tips hur man kan undvika sprida smitta i köket. 
- Du bör veta vad KORSKONTAMINERING innebär.
- Du bör också känna till var etylengas kommer ifrån och hur den påverkar te.x gurka och vad man förvarar olika livsmedel (sval, kyl eller rumstemperatur)

- Jag vill också att ni ska veta att man inte använder vatten för att släcka oljan/margarinet om det börjat brinna i en stekpanna/wok utan att man då måste kväva elden.


Alltså, läs på följnade sidor i HK-boken:

s. 7-12 (Frukost, tallriksmodellen, kostcirkeln osv.)
s. 61 (bilden av rotfrukterna)
s. 143-148 (hygien och livsmedelsförvaring)
s. 164-165 (baka med jäst och bakpulver)
s. 272 (baka med jäst)

+ stenciler/läxor du fått om desamma. 

Om ni har några frågor eller funderingar, tveka inte på att höra av dig!

LYCKA TILL!!

/Linnea


söndag 13 oktober 2013

v. 41. Asiatisk matkonst med en svensk touch...

Under v. 41 har eleverna på HKn lagat kycklingwok. Att tillaga maten genom att woka är en metod som kommer från Asien från  första början och går ut på att man förbereder alla livsmedlen genom att skala, ansa, hacka, skiva och strimla först och sen tillagar under snabb upphettning i het panna. 
Vi har i veckan wokat med olja. 
Tänk nu för tusan en extra gång innan ni ska steka eller woka med olja på att den varken fräser eller ändrar färg när den bli varm (så som smör och margarin gör) utan den blir bara varm, och blir den för varm.. ja, då tar den eld.
OM olyckan ändå är framme.. vad ska ni göra... Jo, inte släcka med vatten (det bara förvärrar) utan KVÄV ELDEN! Helst med ett lock...



Ingen har då i alla fall lyckats sätta eld på några pannor i veckan och det är jag glad för :), och jag tror att woken var uppskattad av de flesta eleverna. KUL, det har i alla fall luktat mycket gott i HK salen hela vecka (vilket ju i och för sig kan bero på att fläktsystemet ligger nere och ingen os vädras ut...:/ ) 

Vi har också pratat lite om hygien i köket och varför det är viktigt att sköta denna när man är kring mat och livsmedel. 
De viktigaste punkterna ni plockade ut var bl. a. 
- TVÄTTA HÄNDERNA
- BYT DISKTRASA OFTA
- DISKA REDSKAP NOGA


Ni har också, förhoppningsvis, lärt er ett nytt ord. KORSKONTAMINERING. Detta innebär, förenklat, att man för över bacillusker från ett ställe till ett annat. 

Nästa vecka blir det till att steka småplättar för fulla hus. 

Glöm nu inte bort att det under v. 43, veckan innan lovet, blir ett förhör/prov i HK. Det på det som vi har gått igenom under alla lektioner fram tills nu. Se separat inlägg om vad och var ni ska läsa på inför detta.