söndag 13 oktober 2013

v. 41. Asiatisk matkonst med en svensk touch...

Under v. 41 har eleverna på HKn lagat kycklingwok. Att tillaga maten genom att woka är en metod som kommer från Asien från  första början och går ut på att man förbereder alla livsmedlen genom att skala, ansa, hacka, skiva och strimla först och sen tillagar under snabb upphettning i het panna. 
Vi har i veckan wokat med olja. 
Tänk nu för tusan en extra gång innan ni ska steka eller woka med olja på att den varken fräser eller ändrar färg när den bli varm (så som smör och margarin gör) utan den blir bara varm, och blir den för varm.. ja, då tar den eld.
OM olyckan ändå är framme.. vad ska ni göra... Jo, inte släcka med vatten (det bara förvärrar) utan KVÄV ELDEN! Helst med ett lock...



Ingen har då i alla fall lyckats sätta eld på några pannor i veckan och det är jag glad för :), och jag tror att woken var uppskattad av de flesta eleverna. KUL, det har i alla fall luktat mycket gott i HK salen hela vecka (vilket ju i och för sig kan bero på att fläktsystemet ligger nere och ingen os vädras ut...:/ ) 

Vi har också pratat lite om hygien i köket och varför det är viktigt att sköta denna när man är kring mat och livsmedel. 
De viktigaste punkterna ni plockade ut var bl. a. 
- TVÄTTA HÄNDERNA
- BYT DISKTRASA OFTA
- DISKA REDSKAP NOGA


Ni har också, förhoppningsvis, lärt er ett nytt ord. KORSKONTAMINERING. Detta innebär, förenklat, att man för över bacillusker från ett ställe till ett annat. 

Nästa vecka blir det till att steka småplättar för fulla hus. 

Glöm nu inte bort att det under v. 43, veckan innan lovet, blir ett förhör/prov i HK. Det på det som vi har gått igenom under alla lektioner fram tills nu. Se separat inlägg om vad och var ni ska läsa på inför detta.







3 kommentarer:

  1. Vad var det för ingredienser man skulle ha in woken?
    Hade tänkt att göra middagen här i huset :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så trevligt. Kycklingen var marinerad i soja, pressad vitlök och ingefära (går bra med torkad krydda)
      Sen var det typ morötter, palsternacka, purjolök och paprika i, men det kan man variera lite utifrån vad man har hemma. Rosta solroskärnor eller sesamfrö och strö över på slutet om du vill.. Lycka till och smaklig måltid!!

      Radera