Vi, eller i alla fall jag, har också fascinerats av ägget och dess uppbyggnad och användningsområde.
Kika på bilden här om du har glömt bort eller vill veta lite mer om hur ägget är uppbyggt...
Det kan ju också vara bra att veta om ett ägg är nytt eller gammalt. Ett riktigt gammalt ägg är det inga problem att känna igen när man knäcker det. Dåligt ägg luktar nämligen rätt så pyton. Tänk dig den äckligaste lukten du kan tänka på och gångra den med två.
Men det finns också andra metoder att ta reda på hur gammalt ett ägg är innan det är ruttet. Man lägger det helt enkelt i en skål med vatten. Sjunker ägget till botten är det ett färskt ägg. Flyter det uppe på ytan, ja, då är det lite äldre.
Glöm inte bort att bäst-före-datumet på ägg är satta utifrån att man förvarar ägg i rumstemperatur, vilket man sällan gör, man har äggen i kylen va?, Det innebär att äggen oftast håller sig betydligt längre än vad de är märkta.
Ett strutsägg |
Veckans lärdom: Var noga med att reglera spisplattans värme när du steker. För varmt och du får svarta plättar, för kallt och det tar väldigt lång tid för plättan att bli klar och den blir degig.
Ingen läxa denna vecka utan ni tränar inför provet nästa vecka torsdag och fredag.
Titta gärna in i tidigare inlägg "inför provet v.43" om vad ni ska kunna inför provet och hör av er om ni har funderingar eller frågor. Jag svara gärna!
Trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar