fredag 29 november 2013

v.48 Praktiskt prov.

Tjabbatjena!

Nu är det inte många veckor kvar till jullov och betygssättning därför passar det bra med ett praktisk prov i veckan. 
Ni har alla gjort ett eget hamburgermeal till den påhittade personen Pontus, 14 år, som varken tränar eller rör sig särskilt mycket. Hans intressen är förutom att spela dator, att hänga med sina kompisar på fritiden. 
Det var alltså honom ni skulle ha i baktanke när ni i gruppen kom fram till vad och hur ni skulle tillaga hamburgaren och dess tillbehör. 

Resultaten har varit varierande men övervägande bra. Det viktiga i sammanhanget är, som jag sagt tidigare, att man lär av sina misstag så att man inte gör dem igen. Det är ändå så man utvecklas och blir bättre på saker. Det har ni möjlighet att visa på utvärderingen.

Vid provtillfället har ni blivit bedömda utifrån dessa kriterier:

E
C
A
Laga måltider. Du gör det som krävs på ett ganska bra sätt.
Laga måltider. Du gör det som krävs på ett bra sätt.
Laga måltider. Du gör det som krävs på ett mycket bra sätt.
Använda olika metoder, livsmedel och utrustning ganska bra.
Använda olika metoder, livsmedel och utrustning bra.
Använda olika metoder, livsmedel och utrustning mycket bra.
Välja hur du ska arbeta med hänsyn till hälsa och miljön på ett enkelt sätt.
Välja hur du ska arbeta med hänsyn till hälsa och miljön på ett utvecklat sätt.
Välja hur du ska arbeta med hänsyn till hälsa och miljön på ett välutvecklat sätt.
Planera och organisera på ett enkelt sätt
Planera och organisera på ett utvecklat sätt
Planera och organisera på ett välutvecklat sätt

Men även:
-Hygien i köket
-Matlagningsmetoder
-Samarbete och jämställdhet
-Övrigt

En viktig del i provet är också den utvärdering som ni fick ta hem för att göra. Den ska lämnas in senast på tisdag. Gör den handskriven, eller bifoga i ett dokument till min skolmail: linnea.hedstrom@skola.kiruna.se
eller dela den med mig på docs (gäller även Lisbeths elever). 
Men då är det en annan adress som gäller. linnea.hedstrom83@gmail.com

Om ni har tappat bort den finns frågorna och kriterierna här nedanför också:

______________________________________________________

För E, Svara på fråga 1, 3, 5, 7 och 9. 
För högre, svara på alla frågor. Skriv svaren i din skrivbok eller på dator och lämna in senast: tisdag 3/12 -13

  1. Är måltiden bra och allsidigt sammansatt med tanke på smak, näringsinnehåll och individuella behov?
  2. Om inte, vad kan du komplettera med för att få en godare, nyttigare och bättre anpassad måltider?
  3. Var er/din måltid miljöanpassad utifrån val av råvaror (livsmedel) och tillagningssätt?
  4. Hur kan ni miljöanpassa er måltid ännu bättre?
  5. Vad tyckte du om matens konsistens, utseende och måltidens sammansättning?
  6. Det finns alltid något man kan göra annorlunda eller ändra på om man skulle tillaga måltiden igen, vad skulle du vilja ändra? Varför?
  7. Hur gick samarbetet i gruppen, hur lade ni upp arbetet? Kunde ni gjort något annorlunda?
  8. Har du något övrigt du vill ta upp eller berätta om?
  9. Fyll i tallriksmodellen och matcirkeln nedan.

Betygskriterier på utvärderingen

E
C
A
Du kan motivera dina val på ett enkelt sätt med hänsyn till hälsa och miljö.
Du kan motivera dina val på ett utvecklat sätt med hänsyn till hälsa och miljö.
Du kan motivera dina val på ett välutvecklat sätt med hänsyn till hälsa och miljö.
Du kan ge enkla omdömen om hur du arbetat och hur ditt resultat blev
Du kan ge utvecklade omdömen om hur du har arbetat och hur ditt resultat blev
Du kan ge välutvecklade omdömen om hur du har arbetat och hur ditt resultat blev
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hur man kan sätta ihop varierade och nyttiga måltider och hur man kan göra för att måltiderna ska passa olika människors behov
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hur man kan sätta ihop varierade och nyttiga måltider och hur man kan göra för att måltiderna ska passa olika människors behov
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om hur man kan sätta ihop varierade och nyttiga måltider och hur man kan göra för att måltiderna ska passa olika människors behov




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar