Hej alla glada 8or!
Då var det dags att köra igång med Hkk på riktigt. Vi har i veckan, v.38, kört igång med det första området i Hk som närmare höstlovet kommer att mynna ut i ett litet prov. Ni har fått ett häfte med frågor och uppgifter kopplade till varje lektion fram till provet. Detta häfte, med era svar, kan vara bra att använda när provet närmar sig och det är dags att plugga...:)
Vi har i veckan berört området Frukost och varför man över huvud taget bör äta sådan.
Man brukar prata om att det är dagens viktigaste mål mat, varför säger man så? Håller ni med?
Ni har i alla fall tillagat till ett gäng havrescons med ett mycket trevligt resultat. Till detta en Smoothie på hallon och/eller jordgubbar.
Resultaten har blivit mycket fina (se nedan) och jag tror att de flesta även gillat smaken på detta.
Glöm inte heller att vi i veckan har bakat med bakpulver. Bakpulver som är ett jäsmedel (något som gör att brödet/kakan lyfter sig och blir fluffig) som är kemiskt framställt. Man har alltså gjort bakpulvret på ett laboratorium. Om ett par veckor ska vi även använda oss av ett biologiskt jäsmedel, jäst, som istället är en "levande" produkt.
Bakpulvret reagerar på värme och vätska och bildar kolsyra. Därför blir brödet/kakan porös och fluffig.
Veckans läxa är att svara på frågorna i häftets första sida. Svaren hittar du i HK-boken på sidorna 7-12.
Provet kommer att bestå av följande områden:
- Dagens måltider (frukost, lunch, middag)
- Matcirkeln
- Tallriksmodellen
- Individuella behov och näring
- Baka med jäst/bakpulver
- Hygien, förvaring
- Korskontaminering
Och du finner dessa i HK boken på sidorna:
7-12, 16-20, 164, 272, 143-148.
Det kan också vara bra att föra lite anteckningar under genomgångarna. Det underlättar nog när du ska plugga inför provet.
Nästa vecka: Tallriksmodellen, individuella behov och kostcirkeln.. och så lagar vi en Lunch.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar