Provet hålls måndag v. 8 16/2, kl.14.00 , i era hemklassrum.
Instuderingsfrågor på näringslära (samma som ni också har i era häften) :
Kolhydrater
- Det finns tre sorters kolhydrater, vilka är det?
- Sockerarter förekommer i flera olika livsmedel, ge exempel på några olika.
- Vilken uppgift har stärkelse i kroppen
- Fiber ger ingen energi, men behövs för andra saker i kroppen, ge exempel på vad.
- I vilken mat hittar du mycket fibrer?
Fundera på:
- varför bör cirka hälften av dagens energiinnehåll komma från kolhydrater?
- Varför är det bättre att äta en banan och dricka ett glas mjölk, än att äta en kanelbulle och dricka läsk om man behöver snabb energi?
- Läs tipsen på s. 23 i HK-boken. Kan du komma på ytterligare tips på hur man kan välja bra kolhydrater?
Proteiner
- Protein har flera uppgifter i kroppen, vilka?
- Förklara vad en aminosyra är.
- I vilken mat finns det aminosyror som kroppen inte kan bilda själv?
- Hur kan vegetarianer få i sig det protein som kroppen behöver?
Fundera på:
- Hur ofta äter du kött till middag?
- Fundera på om du kan ersätta köttet i någon av de middagarna med ärter, bönor eller linser.
- Vilka kan fördelarna vara med att göra det? Finns det några nackdelar?
Fetter
- Många äter mer fett än de behöver, vad som händer då?
- Kroppen behöver dock en liten mängd fett varje dag, vad används det fettet till?
- Hur är fett uppbyggt?
- Vilka fettsyror kan kroppen inte bilda själv?
- Hur kan du på ett enkelt sätt få i dig dessa fettsyror?
- Ge exempel på mat som innehåller olika slags fettsyror?
- Vad är kolesterol?
- Förklara vad transfetter är för något?
Fundera på:
- i mycket mat finns ”osynligt fett”, vad betyder det?
- Vad kan du byta ut grädde och fet creme fraich mot om du vill laga en mer fettsnål sås eller gryta?
- Vilket matfett använder du helst när du lagar mat och bakar, förklara varför?
Vatten
- Hur stor del av din kropp består av vatten?
- Vilka funktioner har vattnet i din kropp?
- Ungefär hur mycket vätska förlorar du dagligen?
- Hur känner du dig vid lindrig vätskebrist?
- Om du har varit magsjuk eller varit på semester i ett varmt land så är det viktigt att du förutom att dricka mycket även får i dig ett annat näringsämne, vilket?
- Varför ska du undvika energidrycker?
- Förklara varför det är bättre att dricka kranvatten än köpt vatten på flaska?
Mineralämnen
- varför är det så viktigt att du som tonåring får i dig tillräckligt med kalcium och fosfor?
- Vilken mat innehåller mycket av dessa mineralämnen?
- Vad händer om du får i dig för lite av båda dessa mineralämnen?
- Många tonåringar lider av järnbrist, vilka är symtomen på detta?
- Vad ska du tänka på när du planerar din måltid för att kunna ta upp så mycket järn som möjligt ur maten?
- Vad är hemoglobin?
- Varför ska du inte äta för mycket koksalt?
- Ge några tips på hur man kan minska mängden natrium (salt) i maten?
- Skriv några livsmedel som är rika på jod.
- Vad behöver kroppen fluor till?
- Vad kan selenbrist leda till?
- Zink behövs bland annat för immunförsvaret, i vilka livsmedel hittar du zink?
Vitaminer
- I vilken mat hittar du vitamin A?
- varför behöver kroppen vitamin D?
- Vad behöver du äta för att få i dig vitamin D?
- Ge tips på hur man på ett lätt sätt kan få tillräckligt vitamin D.
- Varför är det enkelt att få i sig B-gruppens vitaminer?
- Vilka uppgifter har vitamin C i kroppen?
- Varför är det bra att täcka över frukt och grönt?
Fundera på
- Är det några vitaminer som du tror att du får för lite av, varför tror du det? Motivera ditt svar.
- Hur kan du tänka när du planerar och väljer måltid för att få i dig alla de vitaminer kroppen behöver.
- Vitamin C finns mest i frukt och grönt. Ge tips på vad du ska tänka på när du planerar dina måltider, för att få i dig tillräckligt mängd?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar