torsdag 12 februari 2015

00:or...Inför prov år 8. Näringslära

Vecka 8 är det prov i HK för år 8. För att plugga till detta har du dina anteckningar från lektionerna, frågorna och svaren på frågorna i instuderingshäftet, (se nedan) och HK-boken sidorna: 19 och 22-32


Provet hålls måndag v. 8 16/2, kl.14.00 , i era hemklassrum.



Instuderingsfrågor på näringslära (samma som ni också har i era häften) :

Kolhydrater

  1. Det finns tre sorters kolhydrater, vilka är det?
  2. Sockerarter förekommer i flera olika livsmedel, ge exempel på några olika.
  3. Vilken uppgift har stärkelse i kroppen
  4. Fiber ger ingen energi, men behövs för andra saker i kroppen, ge exempel på vad.
  5. I vilken mat hittar du mycket fibrer?

Fundera på:
  1. varför bör cirka hälften av dagens energiinnehåll komma från kolhydrater?
  2. Varför är det bättre att äta en banan och dricka ett glas mjölk, än att äta en kanelbulle och dricka läsk om man behöver snabb energi?
  3. Läs tipsen på s. 23 i HK-boken. Kan du komma på ytterligare tips på hur man kan välja bra kolhydrater?



Proteiner
  1. Protein har flera uppgifter i kroppen, vilka?
  2. Förklara vad en aminosyra är.
  3. I vilken mat finns det aminosyror som kroppen inte kan bilda själv?
  4. Hur kan vegetarianer få i sig det protein som kroppen behöver?

Fundera på:
  1. Hur ofta äter du kött till middag?
  2. Fundera på om du kan ersätta köttet i någon av de middagarna med ärter, bönor eller linser.
  3. Vilka kan fördelarna vara med att göra det? Finns det några nackdelar?


Fetter
  1. Många äter mer fett än de behöver, vad som händer då?
  2. Kroppen behöver dock en liten mängd fett varje dag, vad används det fettet till?
  3. Hur är fett uppbyggt?
  4. Vilka fettsyror kan kroppen inte bilda själv?
  5. Hur kan du på ett enkelt sätt få i dig dessa fettsyror?
  6. Ge exempel på mat som innehåller olika slags fettsyror?
  7. Vad är kolesterol?
  8. Förklara vad transfetter är för något?

Fundera på:
  1. i mycket mat finns ”osynligt fett”, vad betyder det?
  2. Vad kan du byta ut grädde och fet creme fraich mot om du vill laga en mer fettsnål sås eller gryta?
  3. Vilket matfett använder du helst när du lagar mat och bakar, förklara varför?


Vatten

  1. Hur stor del av din kropp består av vatten?
  2. Vilka funktioner har vattnet i din kropp?
  3. Ungefär hur mycket vätska förlorar du dagligen?
  4. Hur känner du dig vid lindrig vätskebrist?
  5. Om du har varit magsjuk eller varit på semester i ett varmt land så är det viktigt att du förutom att dricka mycket även får i dig ett annat näringsämne, vilket?
  6. Varför ska du undvika energidrycker?
  7. Förklara varför det är bättre att dricka kranvatten än köpt vatten på flaska?



Mineralämnen

  1. varför är det så viktigt att du som tonåring får i dig tillräckligt med kalcium och fosfor?
  2. Vilken mat innehåller mycket av dessa mineralämnen?
  3. Vad händer om du får i dig för lite av båda dessa mineralämnen?
  4. Många tonåringar lider av järnbrist, vilka är symtomen på detta?
  5. Vad ska du tänka på när du planerar din måltid för att kunna ta upp så mycket järn som möjligt ur maten?
  6. Vad är hemoglobin?
  7. Varför ska du inte äta för mycket koksalt?
  8. Ge några tips på hur man kan minska mängden natrium (salt) i maten?
  9. Skriv några livsmedel som är rika på jod.
  10. Vad behöver kroppen fluor till?
  11. Vad kan selenbrist leda till?
  12. Zink behövs bland annat för immunförsvaret, i vilka livsmedel hittar du zink?

Vitaminer
  1. I vilken mat hittar du vitamin A?
  2. varför behöver kroppen vitamin D?
  3. Vad behöver du äta för att få i dig vitamin D?
  4. Ge tips på hur man på ett lätt sätt kan få tillräckligt vitamin D.
  5. Varför är det enkelt att få i sig B-gruppens vitaminer?
  6. Vilka uppgifter har vitamin C i kroppen?
  7. Varför är det bra att täcka över frukt och grönt?

Fundera på

  1. Är det några vitaminer som du tror att du får för lite av, varför tror du det? Motivera ditt svar.
  2. Hur kan du tänka när du planerar och väljer måltid för att få i dig alla de vitaminer kroppen behöver.
  3. Vitamin C finns mest i frukt och grönt. Ge tips på vad du ska tänka på när du planerar dina måltider, för att få i dig tillräckligt mängd?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar