Jästen är ett biologiskt jäsmedel, som består av levande jästsvampar, till skillnad från bakpulver som ju är ett kemiskt jäsmedel. Jästen är då som sagt "levande", och som med allt som är levande kan den också dö. Dör jästen innan brödet har jäst utebli så klart jäseffekten och bröden blir platta. Lättaste sättet att döda jästen är att använda ett för varmt degspad (degspad= vätskan vi använder vid bakning tex. vatten, mjölk, filmjölk eller öl). 37-gradigt (fingervarmt) degspad och jästen har det som allra göttigast.
Tänk på att använda bakduk över degen när den ska jäsa. Låt inte bunken stå i luftdrag och PETA INTE PÅ DEGEN NÄR DEN JÄSER!
Jäsdegar bör jäsa två gånger, en gång i bunken och en gång på plåt när ni bakat ut bröden eller bullarna.
När man bakar bröd kan man experimentera med lite olika mjölsorter. Vetemjöl, rågmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special.
Man kan också använda olika typer av matfetter, rapsolja,
olivolja, flytande margarin, fast margarin eller smör.
Man kan också, med fördel, smaksätta brödet. I matbröd är populära kryddor fänkål, kummin, vitlök eller anis... nej, inte anus, ANIS. En krydda som smakar lite lakrits.
I söta degar, typ om man gör kanelbullar, kan man krydda med kanel, kardemumma eller saffran.
olivolja, flytande margarin, fast margarin eller smör.
Man kan också, med fördel, smaksätta brödet. I matbröd är populära kryddor fänkål, kummin, vitlök eller anis... nej, inte anus, ANIS. En krydda som smakar lite lakrits.
I söta degar, typ om man gör kanelbullar, kan man krydda med kanel, kardemumma eller saffran.
Degen har jäst klart när den har blivit ungefär dubbel storlek.
Veckans läxa: Förutom att göra klart tidigare veckans läxor, fyll i instuderingsbladet om att baka med jäst om ni inte hann det på lektionen.
Nästa vecka: v, 42 har ni ingen HK-lektion på skolan pga utvecklingssamtalsdagar. Däremot har ni fått en hemuppgift som motsvarar lektionen. Ni ska städa toaletten hemma och få målsmans/förälders underskrift på att ni gjort detta. Ta med lappen till lektionen v. 43.
Prov: v.45
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar