torsdag 14 januari 2016

01or.. v.2. Näringslärastart! Veckans näringsämne: KOLHYDRATER

Välkomna tillbaka efter ett (förhoppningsvis) härligt jullov. Jag hoppas att ni nu är riktigt utvilade och laddade för en ny termin, VT-16. Jag har på känn att det kommer att bli en toppentermin!

Vi har kört igång i veckan och går ut med full fart rakt in i näringslärans förtrollande värld:)

Under 5-6 veckor kommer vi att försöka avverka de 6 olika näringsämnena som finns och som all mat består av. 
- Kolhydrater
- Proteriner
- Fetter 
- Vitaminer
- Mineraler
- Vatten

V. 7 blir det förhoppningsvis teoretiskt prov på ovanstående!

I samband med varje näringsämne lagar vi förstås också något på temat. 

I veckan har det blivit spagetti och köttfärssås på temat: Kolhydrater.
Många olika smaksatta köttfärssåser har jag smakat, mer eller mindre kryddade, men alla goda på sitt sätt. 

Vad gäller att koka pasta har jag förstått att flera av er inte har gjort det förut. Träna hemma på detta. Det är något som ni kommer att ha nytta av ofta och länge i livet. 

Kom ihåg det viktiga
1. Stor kastrull och mycket vatten

2. Salta vattnet
3. KOKA UPP VATTNET (med locket på) innan du tillsätter pastan
4. Läs på förpackningen hur länge det ska koka och om du är osäker, smaka på en.
5. Häll av vattnet i durkslag och ät!!

Nästa vecka, v. 3, går vi på kroppens byggstenar, proteiner. Vi ska laga fiskpinnar med pressad potatis, alt. potatismos och en gräddfilssås som ni själva får krydda efter tycke och smak.



Återigen välkomna tillbaka!
/Linnea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar