torsdag 28 januari 2016

01:or.. v. 4. Veckans näringsämne: FETT

Tjo och tjim!
I veckan har vi fortsatt arbete med näringslära och turen har kommit till vår tid kanske mest omdiskuterade näringsämne, nämligen fettet. 

Fett. Bra eller dåligt? Alla har åsikter om detta, men i veckan har vi pratat om att det både är bra och dåligt. Bra, dels för att det finns organ och funktioner i kroppen som skulle sluta fungera om vi inte stoppade i oss fett och att mycket mat kräver lite fett för att smaka så gott som det gör, men också dåligt, då fettet ofta överkonsumeras och orsakar övervikt och fetma som i sin tur ökar risken för flera sjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. 

Men också bra och dåligt i det syfte att det finns bättre och sämre fett. 

Det mättade fettet som vi hittar främst i animaliska produkter så som smör, grädde, ost men också pommes, choklad, godis och majonäs är det fett som vi skulle kunna äta lite mindre av. Den typ av fett är inte så bra för kroppen. 


Vi skulle klara oss bra på att bara äta det omättade fettet (enkelomättat och fleromättat). Det omättade fettet hittar vi i bland annat fet fisk (där finns de essensiella (LIVSVIKTIGA) fettsyrorna omega 3 och omega 6), nötter, vegetabiliska oljor, avokado och olika typer av frön. 




För att testa de olika fetternas egenskaper har vi i veckan haft nått så trevligt som muffinsprovning. 
Fyra satser muffins har bakats utifrån samma recept. Varje grupp har dock bytt ut fettet mot följande:
1. Smör
2. Margarin
3. Rapsolja
4. Vatten

Vi har sedan haft en liten provning där ni elever har fått tycka till om utseende, smak och konsistens. 



Nästa vecka kör vi på med nästa näringsämne: MINERALER, och tillagar en god och värmande mexikansk soppa!

/Linnea Hedström 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar